čtvrtek 12. září 2013

RUSKÉ RADAROVÉ STANICE SYSTÉMU VČASNÉHO VAROVÁNÍ PŘED RAKETOVÝM NAPADENÍM


Ruské systémy výstrahy před raketovým napadením zapracovaly

Aktualita

Zhruba před týdnem, v úterý 3. září tr. oznámilo ruské ministerstvo obrany, že pomocí radarových stanic systému výstrahy před raketovým napadením, bylo zaregistrováno odpálení dvou balistických ‘objektů’ v prostoru Středozemního moře. O něco později izraelské ozbrojené síly informovaly, že se jednalo o součást jejich vojenského cvičení prováděného společně s ozbrojenými silami USA. Měla to výt zkouška cvičné rakety používané jako cíl pro systém protiraketové obrany. Dlužno říci, že zpočátku Izrael tvrdil, že žádné odpálení raket nezaznamenal. Izrael totiž nerespektuje vžitou praxi obvyklého hlášení zkoušek vojenských raket konaného dlouho předem tak, aby jejich odpálení nevyvolalo nebezpečné akce následující po vzniku poplachu. Soudí se, že kromě zkušebních účelů, měla izraelská akce posloužit jako hrozba vůči Sýrii.
Odpálení balistických ‘objektů’ mělo být zjištěno jednotkou ruské radarové stanice výstražného systému v Armaviru (Krasnodarský kraj). Podle zjištění byly ‘objekty’ odpáleny v 10,16 hodin m.č. (8,16 hodin SELČ). O věci byl ministrem obrany S. Šojgu neprodleně informován prezident V. Putin. Dráha letu balistických ‘objektů’ měla, podle zjištění, vést ze střední části Středozemního moře směrem k východní části středomořského pobřeží (kde také leží Sýrie). Let skončil dopadem ‘objektů’ do moře asi 300 km od syrských břehů. Pád raket na syrské území nebyl, podle oficiálních míst, zaznamenán.
Křižník amerického vojenského námořnictva ve Středozemním moři
Celou událost je nutné vidět zasazenou do období chrakterizovaného úsilím prezidenta USA B. Obamy o provedení vojenského zásahu proti Sýrii po použití chemických zbraní v blízkosti Damašku jako “odplatu” za údajnou akci režimu syrského prezidenta B. Asáda. Celou situaci vyhrocuje přítomnost amerických, a posléze i ruských, válečných plavidel ve Středozemním moři. Současný operační svazek vojenského námořnictva Ruské federace ve Středozemním moři čítá sedm plavidel zahrnujících velké výsadkové lodě (pět), velkou protiponorkovou loď (jednu) a hlídkovou loď (jednu).
.
Ruská výsadková loď “Nikolaj Filčenkov”
Ruské lodě ve Středomoří plní úkoly podle jednotného plánu operačního velitelství ve vzdálené zóně, jehož štáb pracuje v současnosti na palubě velké protiponorkové lodě “Admirál Pantělejev”. Operační svazek ruského vojenského námořnictva ve Středozemním moři bude doplněn ještě třemi bojovými loděmi. V době od 15. do  17. září do sestavy bojového svazku přibude gardový raketový křižník “Moskva”, velká výsadková loď “Nikolaj Filčenkov” a hlídková loď “Smětlivyj”. Raketový křižník “Moskva” proplul 10. září Gibraltarským průplavem a jeho kurs směřuje do východní části Středozemního moře,do oblasti, kde se setká s loděmi stálého operačního svazku. Očekává se, že do uvedené oblasti dopluje 17. září. Lodě “Nikolaj Filčenkov” a “Smětlivyj” mají proplout  zónami Bospor-Dardanely  v době od 12. do 14. září a připojí se k operačnímu svazku ve východní části Středozemního moře.
Podle sdělení velitele vojska vzdušné a kosmické obrany generálmajora Alexandra Golovko budou obdobné radarové systémy výstrahy před raketovým napadením jako ty, které detekovaly odpálení raket ve Středozemním moři dodány také do Kaliningradu a do Irkutska. V současné době jsou již ve výstavbě a do bojového nasazení by se měly dostat v příštím roce (2014).

Žádné komentáře:

Okomentovat