pondělí 12. května 2014

HROZBY UMĚLÉ INTELIGENCE DLE STEVA HAWKINGA (zajímavá aktualita)


Stephen Hawking o umělé inteligenci
Zajímavá aktualita


Stephen Hawking.jpg
Legendární britský vědec Stephen Hawking - teoretický fyzik, vynikající zejména v oborech kosmologie a kvantové gravitace, označil tvorbu umělé inteligence za katastrofální chybu. Vědec má za to, že umělý rozum může být pro lidstvo velkou hrozbou, pokud se jeho tvůrci nevyvarují možným rizikům.
V článku “Nadřazené pohledy logických závěrů o umělé inteligenci, avšak bereme umělou inteligenci dostatečně vážně?” napsaném S. Hawkingem se spoluautory Stuartem Russellem (profesorem počítačových věd na Kalifornské universitě v Berkeley), Maxem Tegmarkem a Frankem Wilczekem (profesory fyziky na Massachusettském technologickém Institutu) se uvádějí bezpilotní (robotické) automobily, osobní asistenty a navigátory (např. Siri od Apple, Cortana od Microsoftu, nebo Now od Google), které využívají přirozenou mluvenou řeč, a také počítače, které vítězí nad lidmi v různých inteligentních hrách.
S. Hawking soudí, že v nejbližších desetiletích může být vytvořena umělá inteligence, která bude umět nejen samu sebe zdokonalovat, ale i činit samostatná rozhodnutí, řídit finance, vědecký výzkum atd., přičemž výsledky toho mohou být za hranicí lidského chápání a následky pak budou moci být katastrofální.
Podle názoru S. Hawkinga a jeho spoluautorů, výhody a úspěchy umělé inteligence bude možné využívat do té doby, pokud ji bude možné odpovědně ovládat, nikdo však neví co bude možné očekávat, když se vymkne kontrole.
Podle: Stephen Hawking: 'Transcendence looks at the implications of artificial intelligence - but are we taking AI seriously enough?'  - http://www.independent.co.uk/news/science/stephen-hawking-transcendence-looks-at-the-implications-of-artificial-intelligence--but-are-we-taking-ai-seriously-enough-9313474.html




 

Žádné komentáře:

Okomentovat