neděle 20. července 2014

DRUŽICE "TUNDRA" PRO PROTIRAKETOVOU VÝSTRAHU RUSKÉ FEDERACE (Aktualita)





Nový kosmický systém protiraketové výstrahy Ruské federace
Družice “Tundra” nové generace
Plány ruského prezidenta Vladimira Putina na vytvoření jednotného systému vzdušné a kosmické obrany Ruské federace (RF), které vešly ve známost v červnu 2013, se v tomto roce začínají realizovat - do konce roku uskuteční vzdušné síly RF zkoušky nejnovějšího systému globální kontroly vypouštění raket.
Podle neověřené zprávy mají ruské vzdušné a kosmické síly již v roce 2014 vypustit na oběžnou dráhu družici “Tundra”. Od té chvíle začne rozvinování “Jednotného kosmického systému”, jehož součástí bude výstraha před raketovým napadením.
Dnes Rusku nezůstala na geostacionární oběžné dráze ani jedna družice schopná zjišťovat vypuštění raket z území pravděpodobného nepřítele. Pouze na vysoké eliptické oběžné dráze zůstaly dvě družice vypuštěné ještě v létech 2007-2008.
Podle dostupných údajů je vypuštění “Tundry” (označované jako výrobek 14F142) na vysokou eliptickou oběžnou dráhu plánován na čtvrté čtvrtletí 2014 z kosmodromu Pleseck. Vynést ji má nosná raketa “Sojuz-2.16” s pohonnou jednotkou “Fregat”. Na vývoji této družice se podílejí Ústřední vědeckovýzkumný ústav “Kometa” (nesené palubní systémy) a společnost pro kosmické rakety “Eněrgija” (vlastní platforma družice). Práce na družici probíhají už několik roků. Již v roce 2010 probíhaly doplňkové a certifikační zkoušky tuzemských a zahraničních elektronických bloků určené pro kompletaci elektronické výbavy družice.
Družice typu “Tundra” mají nahradit systém “Oko-1” s jeho geostacionárními družicemi 71Ch6 (“Prognoz”) a vysoko eliptickými 73D6 (ze staré série “Kosmos”). Těch prvních se již ozbrojené síly zbavily, poslední z osmi družic se stala pro technické závady nepoužitelnou v dubnu 2014. Druhé byly vypuštěny v létech 2007-2008 a podle zdroje z ministerstva obrany mohou své úkoly dále plnit i když s vážnými omezeními (mohou být v provozu pouze tři hodiny denně).
Rozmístění družic systému “Oko-1”
Proti starému systému “Oko-1” měli vojenští činitelé vážné výhrady. I při úplném rozvinutí byly jeho družice 71Ch6 schopné zjistit pouze fakt vypuštění rakety z území nepřítele, nikoli však určit parametry její balistické dráhy. Jinými slovy, po předání signálu o vypuštění nepřátelské rakety musel být zahájen provoz pozemních radarových stanic a dokud raketa nebyla v jejich zorném poli, nebylo ji možné sledovat. Družice 14F142 tento problém řeší. S velkou pravděpodobností může určit prostor zásahu, a to nejen balistickými, ale i jinými raketami, včetně těch, které se vypouštějí z ponorek. Na “Tundře” přitom bude umístěn bojový řídící systém a v případě nutnosti bude možné přes jeho přístroje možné vydat signál k provedení odvetného úderu.
Družice má být první v pořadí při tvorbě nového ruského Jednotného kosmického systému (JKS). Na rozdíl od dřívějšího nesplněného programu z roku 2008, jsou nyní práce na “Tundře” údajně ve finiši a již v tomto roce má být družice na oběžné dráze. Kromě toho, podle zadání JKS probíhají aktivní práce na vybavení ústředního velitelského stanoviště systému výstrahy před raketovým napadením Serpuchov-15.
(Podle I. Safronov, S. Gorjaško v “Čelověk s ružjom”, 20. 7. 2014, s doplněním podle jiných pramenů)


 

Žádné komentáře:

Okomentovat