pátek 31. ledna 2014

OBRNĚNÉ AUTOMOBILY "TIGR" PRO RUSKÉ JEDNOTKY "SPECNAZ" (aktualita)



 
Obrněné automobily "Tigr" pro ruské jednotky “specnaz”

Aktualita

Ruské jednotky zvláštního určení (“specnaz”) Středního vojenského okruhu Ruské federace budou v roce 1914 doplněny novou vojenskou technikou. Dostanou 24 nových obrněných automobilů GAZ-233014, ve verzi “Tigr-M SpN”. V minulém roce (2013) bylo obrněné vozidlo “Tigr” upraveno jako nová verze tak, aby zajišťovalo potřeby jednotek specnaz a ještě téhož roku úspěšně prošlo státními zkouškami.

Obrněné automobily “Tigr” ve verzi “Tigr-M SpN” (GAZ-233014)
Obrněný automobil GAZ-233014 z výroby arzamasského strojírenského závodu (oblast Nižného Novgorodu), ve svém základním provedení, je univerzální terénní obrněný automobil mnoha silových struktur Ruské federace (exportuje se i do zahraničí).
Ve verzi “Tigr-M SpN” pro jednotky "specnaz" je určen pro provádění průzkumu, doprovod a ochranu kolon, patrolování a palebnou podporu jednotek. Je vybaven dieselovým motorem o výkonu 205 koní (150,8 kW) a šestistupňovou ruční, nebo pětistupňovou automatickou převodovkou. Kolová formule automobilu je 4 x 4, nosnost 1,2 t, osádka až osm osob. Rychlost je 125 km/h (maximální hodnoty jsou 140 km/h po silnici, do 70 km/h v terénu). Obrněný automobil má všechny charakteristiky typické pro bojové vozidlo, které umožňují plnit široké spektrum bojových úkolů - silný motor, výbornou dynamiku, odolný podvozek (se zdokonalenou ochranou proti minám) odvozený z obrněného transportéru, vysokou rychlost a odolný pancíř. Po doplnění další zbraňové výbavy může být efektivním prostředkem pro protivzdušnou obranu proti nízkolétajícím cílům a při vybavení protitankovými raketami “Kornet” i prostředkem boje proti tankům. Na střeše karoserie  je umístěna kruhová otočná platforma na kterou se mohou montovat zbraňové agregáty. Velikost otvoru otočné platformy umožňuje vést současnou palbu do dvou směrů (dvěma členy osádky).

Celkový pohled na obrněný automobil “Tigr”
Obrněný automobil “Tigr-M SpN” má 5. třídu balistické ochrany v čelní projekci a 3. třídu v obou bočních a v zadní projekci. V interiéru jsou zařízena místa pro řidiče, velitele vozu a členy osádky. Je zajištěno také místo pro munici (bojový komplet), komunikační prostředky a blokátor rádiově ovládaných výbušných zařízení.
Kromě vojenských verzí obrněného automobilu “Tigr” se vyrábějí také policejní verze a varianty civilního (neobrněného) provedení s lehkou plechovou karoserií.
Poznámka: Obrněné automobily “Tigr”, spolu s dalšími typy obrněných automobilů z vývoje a výroby ruského průmyslu (”Volk”, “Rys”) vyhrávají v zavádění do ruských ozbrojených sil nad dříve protěžovanými italskými obrněnými automobily Iveco LMV M65, které se původně měly dokonce v Rusku licenčně vyrábět. Původní zámysl však padl a zvítězila orientace na vozidla z výroby ruského průmyslu.

Žádné komentáře:

Okomentovat