úterý 29. ledna 2013

CHAMP – nová "superzbraň"?

CHAMP – nová "superzbraň"?
(Aktualita)
Tým složený ze zástupců vojenských vzdušných sil USA, společností Boeing a Raytheon KTech, uskutečnil v posledním čtvrtletí roku 2012 první letovou a funkční zkoušku prototypu řízené střely CHAMP (Counter-electronics High-powered Advanced Missile Project) s mikrovlnnou zbraní. Jde o "nekinetickou" a neletální (neusmrcující) zbraň, která má schopnost vyřadit nepřátelské cíle používající elektronické systémy nebo prvky tím, že na ně "vystřelí dávku" mikrovln s extrémně vysokým výkonem. Vychází se z reálného předpokladu, že s výjimkou nože nebo dýky, klasické pušky, kanónu a granátu má dnes každá moderní zbraň nebo jiný bojový prostředek v sobě nějaké elektronické prvky bez nichž nemůže fungovat.
I když implementace nového druhu zbraňového systému je novinkou, sama myšlenka není nová. V laboratořích vyspělých států se již dlouhá léta (prakticky od roku 1962) koketuje se silným elektromagnetickým impulsem (EMP) jako zbraní ničící a vyřazující z provozu cokoli co obsahuje nějaké elektronické prvky. Takové zbraně založené na EMP (především na impulsu vyvolaném vzdušným jaderným výbuchem ve velké výšce) jsou tedy také zaměřeny spíše na elektronické cíle než na ničení živé síly a s ní spojených struktur. Vojensko-průmyslový komplex USA a dalších zemí pracoval delší dobu na nalezení způsobu jak zapřáhnout ničivou sílu velkého výkonu elektromagnetického záření, aniž by k tomu bylo nutné uskutečnit výškový jaderný výbuch. A právě to řeší mikrovlnná zbraň typu CHAMP.


Bude-li nová zbraň použita ve městech, pak elektrické systémy a zařízení s elektronikou zcela vyřadí, avšak budovy a lidi ušetří. Při použití v polních bojových operacích, vyřadí především systémy velení, řízení a průzkumu, včetně jejich komunikačních podsystémů (C4ISR), ale i zbraňové a jiné systémy působení na nepřítele založené na elektronice.


Zkouška systému CHAMP se uskutečnila v polovině října 2012 v prostoru zkušebního a výcvikového polygonu pouštního typu ve státě Utah. Systém zapůsobil tak dobře, že dokonce vyřadil i kamery určené k monitorování místnosti zcela zaplněné počítači. Jakmile byly mikrovlny "vystřeleny" na budovu, obrazovky všech počítačů okamžitě ztemněly a jeden počítač dokonce vyhodil disk CD, který byl v mechanice. Za pár sekund odešla i kamera, která to sledovala. Během jednohodinové zkoušky zasáhl CHAMP všech sedm cílů podrobených testu a po přeletu řízené střely zůstala všechna elektronická zařízení nepoužitelná.
Nyní po tříletém úsilí a vynaložení nákladů ve výši 38 milionů USD mohou USA nasadit až pět prototypů řízených střel CHAMP schopných vyřadit z provozu elektrické a elektronické systémy nepřítele. Provedená zkouška ukázala na možnost zničit více cílů jednou řízenou střelou s relativně velkým dosahem zářiče a možností směrování záření, namísto toho, aby se musela pro každý cíl použít samostatná zbraň s výkonným mikrovlnným zářičem.
Uvedené údaje ukazují na to, že již dnes je možné přetvořit vědeckou fikci (jinak sci-fi) na vědeckou skutečnost. Z druhé strany je však nutné si uvědomit, že jde stále ještě o experimentální fázi v zavádění zbraní využívajících nové fyzikální principy.
òòòòòòò

Žádné komentáře:

Okomentovat